Детска Евровизия

Детска Евровизия

Конкурсът

През 2015-а година ще се проведе 13-тото издание на конкурса за детска песен на Евровизия. Първият конкурс беше през 2002-а година в датската столица Копенхаген, където хърватинът Дино Йелушич записа името си в историята като първия победител. Тогава надпреварата наистина е била по-детска, защото правилата са позволявали участието на деца във възрастовия диапазон от 8 до 15 години. След 2013-а година обаче с цел повишаване на атрактивността и намаляване на възрастовите диспропорции между участниците, долната граница за участие е 10 години, а горната е запазена на 15 години.

Страните, които участват са представени от своите обществени телевизии. Всяка телевизия има правото да избере своя участник чрез национален конкурс или вътрешна селекция. Резултатите от конкурса се формират като във всяка държава гласуват зрители и професионални журита. Тежестта на гласовете помежду им е равна – 50:50. След това така получените гласове от всяка държава се конвертират по традиционната за Евровизия система – най-предпочитаната песен получава 12 точки, следващата 10, третата 8, четвъртата 7 и така нататък до десетото изпълнение, които получава 1 точка. Резултатите от всички държави се сумират и така се получава крайното класиране.

Какви са разликите между “голямата” Евровизия и тази за младежи?

Съществени разлики в  мащаба на самото шоу като продукция няма. Все пак при Детската Евровизия са въведени и някои ограничения като например, броят на участниците в конкурса може да бъде максимум 18. Също така при Детската Евровизия страната-победител не става автоматично домакин на следващото издание, а само има право първа да предложи своята кандидатура. Досега само три пъти печелилата страна е домакинствала следващата година – това се случва, когато Армения (2011), Украйна (2013) и Малта (2014) домакинстват, след като са спечелили в предходното издание.

Друга особеност в регламента е, че участниците са задължени да пеят на собствения си език. Те могат да включат кратък пасаж и на друг език в текста на песента си, но не повече от една четвърт.

Рекордьорите

Две са държавите, които никога не са пропускали издание в конкурса – Беларус и Холандия. Други страни със сериозен рекорд по участия са Русия, Белгия, Малта и Македония. Беларус и Грузия пък са печелили най-много пъти музикалната надпревара – по два.

България 2015

Както вече споменахме, победата в конкурса не е условие за домакинство. Дори случаят, в който страна-победител домакинства следващата година е рядкост ако вземем за отправна точка досегашната история. През 2014-а година в Малта три деца – Крисия, Хасан и Ибрахим успяха да вдигнат духа на цяла една нация. В продължение на месеци хиляди следяха през социалните мрежи приключенията на триото малчугани, а милиони затаиха дъх в нощта на конкурса, когато страната ни завърши на второ място. Успех, който беше с по-голямо значение дори и от победата, защото успя да вдъхнови и върне усмивките по лицата на милиони българи. Ето защо Българската национална телевизия реши, че си заслужава да приеме предизвикателството и да домакинства конкурса през 2015-а година. Решението със сигурност не беше емоционално, а добре обмислено и мотивирано. На 21 ноември младежи от различни части на Европа ще се съберат в българската столица София, която ще влезе в дневния ред на медиите на Стария континент с нещо позитивно, което ще представи цялата страна в добра светлина. Детската Евровизия е възможност за изключително ефективна реклама на страната, но също така и възможност да се подчертаят общочовешките ценности на приятелство, разбирателство и единство. В този дух е и слогънът на конкурса тази година – “Откривай” (#Discover), с който младите хора в Европа са призовани да потърсят новото и непознатото.

Залата

През 2015-а година Детската Евровизия ще има повече от красив и удобен дом – софийската зала “Арена Армеец”. Залата разполага с 12 000 места, както и предлага отлични условия за делегациите и техническите екипи, които ще реализират шоуто.

Участващи държави през 2015

Обществените телевизии в Европа имат срок до 31 август, за да потвърдят участие в конкурса. Окончателният списък с участващите държави ще бъде публикуван от Европейския съвет за радио и телевизия (EBU) през септември.